Wednesday, January 4, 2017






https://1.bp.blogspot.com/-DQfHEysFk28/WGcpSUDQx6I/AAAAAAAAAWY/2UYPs7lINb0smlegHZI-jpDM4Lh5K600ACLcB/s1600/ucapan%2Bselamat%2Btahun%2Bbaru.jpg







Dari TH 2017

Thursday, October 6, 2016

ASSALAMUALAIKUM PADA SEMUA PEMBACA BLOG TH....KEMBALI BERTEMU LAGI DI TAHUN 2016....

Rasanya dah lama sangat tak berblog nie...hihi...busy busy ... last keluar post bulan 6 tahun lepas... lama ooo...hihi

Untuk makluman semua...TH baru je bertugas ke tempat baru...emm...rasa macam nak aktif berblog semula...dah hampir 8 tahun usia Blog TH nie...Alhamdulillah blog ini masih ada walaupun sekejap aktif sekejap tak...hihi...
Sepanjang lima tahun kebelakangan ini...banyak peristiwa pahit manis yang telah TH lalui...tapi Alhamdulillah sehingga kini TH masih lagi dapat meneruskan perjalanan hidup bersama keluarga dan kerjaya...semoga dipermudahkan Allah untuk perjalanan TH seterusnya...Alhamdulillah...terima kasih Allah kerana memudahkan perjalanan hidup TH sebelum ini...

Rasanya ramai pembaca yang tertanya tanya siapa TH sebenarnya ye...TH sebenarnya berasal dari negeri Hang Tuah...negeri Melaka Bandaraya Bersejarah...berlatar belakangkan disiplin Kejuruteraan Awam...pernah berkhidmat dengan sektor swasta (Kontraktor dan Perunding) dan sekarang berkhidmat sebagai penjawat awam di Jabatan Kerja Raya Malaysia sebagai Jurutera Awam (Profesional)...amat meminati dalam hal-hal yang berkaitan dengan kebudayaan, kesenian dan warisan bangsa melayu...sebab itulah kalau pembaca mengikuti post-post dari TH ianya lebih ke arah perkara-perkara tersebut...

Harapan TH ialah semoga TH diberi kelapangan menulis blog dan blog ini juga sentiasa aktif dengan post-post terkini yang bermanfaat kepada pembaca...

Selamat maju jaya kepada semua ye...

Tuesday, October 21, 2014

Kelahiran Anak ku yang Kedua....




Alhamdulillah Syukur...

Kau penyeri hidupan Ayahanda dan Bonda


Muhammad Aidil Khalish


Tarikh Lahir : 29.07.2013

Hari: Isnin

Berat : 3.8kg



...



Buat



Anakanda ku...

Ayahanda & Bonda Doakan



Semoga dirimu sentiasa cemerlang di Dunia maupun di Akhirat...Amin

Terima Kasih kepada Mu
Ya Allah

pss:/ Dah lama TH tak menulis dalam Blog ini sampaikan kehadiran anakanda kedua pun baru dapat diupdate hari ini. Maaf kepada pembaca TH atas kelewatan makluman berita gembira ini. Kini Muhammad Aidil Khalish telah berusia 1 tahun 3 bulan. 

Wednesday, January 15, 2014

Sempena Maulidul Rasul

Ya Hanana

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami

ظَهَرَ الدِّينُ المُؤَيَّد بِظُهُورِالنَّبِى اَحمَد
dzoharoddiinul muayyad bidzhuhuurin nabi ahmad
Telah muncul agama yang didukung, dengan munculnya sang Nabi Ahmad

يَا هَنَانَــــــــا بِمُحَمَّد ذَلِكَ الفَضلُ مِنَ الله
ya hana na bimuhammad dzalikal fadhlu minallah
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw),
Itulah anugerah daripada Allah SWT

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami

خُصَّ بِالسَّبعِ المَثَانِى وَحَوى لُطفَ المَعَأنِى
khusho bissab’il matsani wa hawa luthfal ma’ani
Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah),
Penghimpun rahsia bagi setiap makna

مَالَهُ فِى الخَلقِ ثَانِى وَعَلَيهِ اَنزَلَ الله
ma lahu fil kholqi tsani wa a’laihi anzalallah
Tidak ada yang senilai dengannya,
Dan Allah mewahyukan kepadanya (Muhammad SAW)

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa Beruntungnya Kami

مِن مَكَّةٍ لَمَّا ظَهَر لِاَجلِهِ انشَقَ القَمَر
min makkatillamma dzohar liajlihin syaqqal qomar
Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW),

وَافتخَرَت الُ مُضَر بِهِ عَلى كُلِّ الاَنَام
waf takhorot aalu mudhor bihi ala kullil anam
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) dibanggakan oleh seluruh manusia

يَاهَانَانَأ
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

اَطيَبُ النَّاسِ خَلقًا وَاَجَلُّ النَّاسِ خُلُقُا
athyabunnasi kholqon wa ajallunnasi khuluqon
Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya

ذِكرُهُ غَربًا وَشَرقًا سَائِرٌ وَالحَمدُ لِله
dzikruhu ghorbaw wa syarqon saa iruw walhamdu lillah
Semua berzikir ke atasnya samada di barat atau di timur,
Segala puji hanya bagi Allah SWT

يَاهَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

صَلُّوا عَلى خَيرِ الاَنَام المُصطَفَى بَدرِالتَّمَام
shollu a’la khoiril anami al musthofa badrittamami
Berselawatlah ke atas sebaik-baik manusia (Muhammad SAW) yang terpilih,
Sang bulan purnama

صَلُّوا عَلَيهِ وَسَلِّمُوا يَشفَع لَنَأ يَومَ الزِّحَام
shollu a’laihi wasallimu yasyfa’ lana yaumazzihami
Sampaikanlah salam kepadanya, moga diberi syafaat di hari kebangkitan

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami

By Al-Habib Sheikh Bin Abdul Qadir As-Sagaf

Saturday, December 28, 2013

Memori 2012 - Majlis Hari Jadi Adam Darwish 1 Tahun

                                         Happy Birthday Adam

                                             

                                   Masa ni Adam masih merangkak

                                       Dikerumuni Sepupu sepapatnya...

                      Adam suka dengan lori..so kek birthday dia pun lori lah...

                                        Ini kek satu tahun Adam...

                                                  Birthday Boy...

                                             Hadiah dari saudara-mara...

Terima kasih kepada semua yang memberikan hadiah-hadiah ini untuk Adam...

                    nii...Adam semasa Umur 4 bulan...gambar selingan je nii...hihi