Wednesday, March 24, 2010

Marilah Sama-Sama Kita Bergelap...

Jangan sampai terlupa....

Tarikh: 27 Mac 2010

Hari: Sabtu

Masa: 8.30 malam - 9.30 malam


Keterangan lanjut sila ke

Tuesday, March 23, 2010

Sama tapi tak serupa...

~1~
Hai, kawan-kawan... saya upin...yang ini adik saya, Ipin...


~2~
Inikah Upin dan Ipin sebenar...???

Sudah tentu tidak....ini pasangan kembar yang comel... peminat setia watak kartun Upin & Ipin

mereka seakan sama tapi tidak serupa


Sumber dari: Email forwarder...

Antara Sebab Minat Main Golf....

~1~

~2~

~3~

~4~

~5~

~6~

~7~

~8~

Keindahan Padangnya.....

Dalam hati siapalah yang tahu....


" Alahai...lumrah orang bercintalah katakan...kalau bab nak jaga hati pasangan masing-masing bukan main lagi...sanggup tersiksa hati dan perasaan tak apa...tapi agak-agaknya, kau rasalahkan apa yang ada dalam hati dia orang tu lah semasa nak menjaga hati pasangan masing-masing... yelah dalam hati siapalah yang tahukan..." gomel seorang mamat jual buger kepada seorang customernya.

"Apa-apa hal pun...keikhlasan dalam perhubungan adalah kunci utama kebahagiaan". balas customer itu perlahan sambil tersenyum dan berlalu setelah burgernya siap dibungkus.

Dalam hati siapalah yang tahu...

~1~

~2~

~3~

~4~

~5~

~6~

~7~

~8~
p/s: ahak..ahak..ahak

Friday, March 19, 2010

Lesen Mengilat Haruan Pertama Aku....


Alhamdulillah...akhirnya dapat gak lesen pertama ngilat haruan setelah sebulan mencuba kaedah pancingan ini. Sebelum ini aku tak pernah mencuba kaedah ngilat ni sebab sebelum ni aku hanya mengunakan kaedah pancingan dasar sahaja, tapi terus teruja setelah melawat blog-blog geng mancing yang kebanyakannya mengunakan kaedah casting terutamanya dari blog Dark Art Caster...The Malaysia Amateur Snakehead Hunter ...Thank you Bro Mizlan.

Nampak macam best je, so...mulalah aku beli set pancing ngilat dan merayau-rayau mencari spot haruan kat tempat aku tinggal ni. Banyak gak spot area yang aku cuba tapi nasib lom menyebelahi aku.

Memang best bila dapat rasa sambaran haruan ni...tapi malangnya aku selalu gagal untuk naikkan ikan ni ke darat. Susah gak nak lekat ye...sabar...satu hari nanti pasti dapat aku daratkan ko wahai haruan...

Dan akhirnya semalam, aku berjaya gak mendaratkan seekor haruan bersaiz remaja...walaubagaimana pun aku tetap bangga sebab inilah first time aku berjaya mendaratkan ikan haruan dengan kaedah mengilat. Diharap lepas ni adalah lagi sang haruan yang sudi menjamah umpan palsu aku dengan kaedah menipu ikan hehe...



~1~
Inilah haruan pertama yang berjaya didaratkan mengunakan kaedah mengilat...

~2~
Aksi ni aku tiru daripada gaya pemancing-pemancing dalam blog & majalah ngail ikan...aku tak tau kenapa gaya ni begitu popular tapi aksi gigit joran macam ni adalah acara wajib kalau berjaya daratkan ikan....betul ke...hehe

~3~
Haruan atau snakehead bersaiz remaja seberat 200g yang berjaya dinaikkan mengunakan sesudu jenis Bakau Terminator seberat 10g

~4~
Inilah spot area dimana haruan pertama ini dapat di daratkan.


~5~
Mancing sampai senja...cantik pemandangan ketika ini...


:::::::::::::::::::::::::::::


Gambar-gambar dibawah adalah spot area mancing yang pernah aku kunjungi sebelum dapat lesen casting haruan yang pertama pada setiap hujung minggu kebelakangan ini untuk memburu sang haruan...pernah dapat sambaran dan ragutan dari sang haruan ...tapi malangnya tak berjaya didaratkan...terlepas...kene belajor lagi dari mereka-mereka yang expert....


~6~
Kat sini spot area dimana seekor haruan tidak dapat dinaikkan...terlepaslah tu...apa lagi...

~7~
Ini satu spot area lagi terlepas gak 2 ekor...tenang je kat kawasan ni...


~8~
Kat area ni pulak senyap sunyi...tak de sambaran langsung... mogok ke ikan ni...


~9~
Haa...kat sini, haruan dah hampir ke tebing boleh terlepas lak...besar lak tu...tak de rezeki le tu...

~10~
Yang ini geng ngilat haruan aku...Jalil...pun baru berjinak-jinak dengan casting ni...tengah giatkan usaha untuk dapatkan lesen casting pertamanya hehe...ada sorang lagi...gambar kat bawah ni...Mamud


~11~




Nota:

Ikan Haruan merupakan ikan air tawar dari keluarga Channidae.
Nama saintifiknya ialah
Channa Striatus (bloch).
Nama glamornya yang biasa dipanggil diseluruh dunia ialah
snakehead.
Normal panjangnya yang boleh didapati ialah 40 cm dan boleh mencapai sehingga 60 cm. Haruan sering di dapati hidup meliar di kolam, tali air, paya, tasik dan sungai.
Haruan merupakan haiwan maging...pemburu...makanan paling digemari ialah katak...



What To Do?????


When I Take a long time to finish,
I am slow,
When my boss takes a long time,
he is thorough


When I don't do it,
I am lazy,
When my boss does not do it,
he is busy,


When I do something without being told,
I am trying to be smart,
When my boss does the same,
he takes the initiative,


When I please my boss,
I am apple polishing,
When my boss pleases his boss,
He is cooperating,


When I make a mistake,
I' am an idiot.
When my boss makes a mistake,
He's only human.


When I am out of the office,
I am wondering around.
When my boss is out of the office,
He's on business.


When I am on a day off sick,
I am always sick.
When my boss is a day off sick,
He must be very ill.


When I apply for leave,
I must be going for an interview .
When my boss applies for leave,
it's because he's overworked


When I do good,
my boss never remembers,
When I do wrong,
He never forgets


what to do?????????????

Thursday, March 18, 2010

Jangan Takut Naik Roller Coaster....

Dengan Rekod ketinggian 420 kaki dan dengan kelajuan 120 mph maka pastinya menjanjikan satu kenangan tidak dapat dilupakan sepanjang hayat...Jom lihat pengalaman awek ini naik Roller Coaster....

~1~

~2~

~3~

~4~

.
.
.
.
.
.
.
.
.


~Tak perlulah diceritakan bagaimana perasaan awek inikan...lihat sajalah keadaannya selepas naik roller coaster ini...~


Sunday, March 14, 2010

Dapat Award...


Banyak-banyak terima kasih buat Yatie Pian diatas pemberian Award ini. Yatie Pian @ Ita adalah penulis blog Teman, Info dan Resepi. Sebuah blog yang menarik untuk dikunjungi. Jemputlah ke laman blog Teman, Info dan Resepi (Sila klik).

Mentera Semerah Padi...


Hei! kersani mengalirlah dikau
Menjadi raksa
Mengisi belikat punggungku
Agar aku bisa berdiri
Tegap dan segak
Bagaikan laksamana Melayu

Hei! sepuluh helai daun sirih
Ku gentas bersama
Bunga cengkih jadilah dikau
Darah merah pekat
Mengisi uratku
Agar bisa aku berlangkah
Gagah dan tampan
Bagaikan sijantan yang berkokok

Di mana bumi ku pijak
Di situ langit ku junjung
Alang-alang menyeluk pekasam
Biar sampai ke pangkal lengan

Aku seru mentera pusakaku
Mentera semerah padi

~M.Nasir~

P/S: Aku suka dengan lirik yang puitis
penuh maksud tersurat dan tersirat
...

Monday, March 8, 2010

Martabatkan Filem Silat Melayu Di Mata Dunia....

Ya, inilah filem Silat yang aku nanti-nantikan selama ini dan aku yakin ramai yang bersependapat sama dengan aku. Bukan nak mempromosi filem ini, tetapi sengaja nak mewar-warkan kepada semua terutamanya kepada peminat filem aksi pertarungan beladiri. Aku nak beritahu semua, dah ada filem silat setanding filem Ong Bak & Tom Yam Gong dan dah ada pelakon filem silat setanding Tony Jaa dari rumpun bangsa kita. Kalau korang nak tahu cerita dari filem Merantau Warrior ni, bolehlah menonton sendiri dan lihat kehebatan hero filem silat ini beraksi di layar perak.

Pelakon silat yang aku maksudkan ialah Iko Uwais dari filem MERANTAU WARRIOR. Apa yang aku harapkan, akan lahir pesilat-pesilat Malayu Malaysia untuk berlakon filem aksi pertarungan seperti ini kerana aku yakin kita juga mempunyai ramai pesilat-pesilat yang hebat-hebat dan berbakat untuk berlakon filem aksi seperti ini. Cuma kita tidak diberi peluang dan mencari peluang dari kehebatan silat ini.

Semoga filem ini dapat menjadi sumber inspirasi karyawan perfileman dan orang silat kita untuk berkarya seperti mereka dan secara tidak langsung dapat mempromosikan perguruan-perguruan silat melayu kita serta meningkatkan martabat silat melayu ini dimata dunia. Filem Merantau Warrior ini berjaya menaikkan nama Perguruan Pencak Silat Harimau Minangkabau Indonesia Silet Tuo.

Satu lagi yang menarik tentang filem ini ialah pengarah dan penulisnya adalah bukan daripada kalangan rumpun kita. Beliau ialah Gereth Evans, orang barat pembikin filem dokumentari tentang perguruan-perguruan seni beladiri yang ada di dunia ini. Beliau tertarik dengan beberapa perguruan Pencak Silat di beberapa daerah di Indonesia dan berhasrat untuk memperkenalkannya dimata dunia melalui filem arahannya.

.....................................

Sekarang sudah tahun 2010. Masih belum lahir lagi Tony Jaa versi Malaysia. Tony Ja versi Indonesia sudah lahir. Sampai bila kita perlu tunggu dan terus menunggu. Kita selalu menyatakan silat kita hebat didalam majalah-majalah dan sebagainya. Kita selalu berdabik dada menyatakan perguruan silat kita hebat...tapi siapa yang dengar tepukan dada kita?. Kita selalu menyatakan silat kita tersohor dan terkenal tapi sejauh manakah sayup gemanya berhenti?.

Kita bangga melahirkan ramai pesilat tetapi berapa ramai yang tahu kemana destinasinya?. Kita selalu melahirkan juara-juara silat tetapi dimanakah tempat kita rantai dan berlenggu mereka?.

Sudah sampai rasanya Orang Silat mencari jalan untuk mempromosikan Silat dalam Filem. Sebagaimana bangsa lain menunjukkan kehebatan mereka melalui filem tempatan dan antarabangsa. Silat sudah dikenali dimata dunia. Rasanya tidak sukar untuk memperdagangkan filem sebegini. Asalkan jalan ceritanya menarik dan pelakonnya-pelakonnya hebat. Apa yang penting silat dapat dimartabatkan dimata dunia dan segera sampai ke destinasinya.

Adakah kita masih memegang tradisi diam-diam ubi berisi?. Salahkah kalau sekali-sekala kita tunjukkan isi ubi kita pada orang-orang luar tentang betapa enak dan lemaknya rasa ubi kita. Biar orang luar tahu yang ubi kita tidak kelat. Biar orang luar tahu yang ubi kita bukan sebarangan ubi. Biar orang luar tahu dari penanam ubi, pokok ubi, isi ubi, tanah untuk menanam ubi hinggalah ke tukang makan ubi semuanya hebat-hebat belaka. Biar orang luar tahu dan hormat kepada silat kita. Martabatkanlah Silat Melayu kita.

Percayalah suatu ketika dahulu kita hebat kerana Silat. Sejarah telah membuktikannya. Tapi kita harus bergerak melangkah dan bukannya selangkah demi selangkah dan dari dulu sampai sekarang belum sampai-sampai. Sama-samalah kita fikirkan cara untuk melangkah dizaman millenium ini agar setiap langkah kita bergaya, hebat, segak, dihormati dan digeruni.



"Nampak melayu nampaklah silat. Hebat silat hebatlah melayu. Dalam Silat Ada Melayu, Dalam Melayu Ada Silat.", Tengkolok Hitam...




Apa-apa hal pun sekalung tahniah buat semua yang terlibat dalam pembikinan filem MERANTAU WARRIOR ini dan diharap ada lagi filem-filem silat seperti ini pada masa hadapan.

Kalau korang nak menonton sedutan daripada filem MERANTAU WARRIOR sila klik gambar dibawah:-




~Sila klik gambar untuk melihat sedutan filem Merantau Warrior di YouTube~


~Disebalik Tabir pembikinan Merantau Warrior di YouTube~

Saturday, March 6, 2010

Pesta Pari Pantai Puteri, Melaka


Kali ni sekali lagi Saiful mencuba nasib untuk memancing Pantai bersama rakan-rakan seperjuangan. Kali ni hasil tangkapan geng ni lumayan sikit. Ni mesti nak balas dendam dengan trip mancing sebelum ni..haha..

Trip kali ni, geng tanpa nama ni memancing di sekitar Pantai Puteri sahaja tapi kalau dah rezeki tu... mancing kat sekitar kampung sendiri pun leh dapat hasil lumayan... betul tak...oh ya...lupa lak..umpan yang dipakai oleh mereka ialah ikan selayang dan cabuk...


~Antara senjata memancing Saiful untuk memburu sang ikan~


~Gaya seorang pemancing hehe...ready nak gi mancing le ni...orang rumah dah beri tahu ke nie hehe...~


~ni nak mancing ke nak jadi model tokey ikan~

~Tangkapan sulong dari Mat Shah dengan Semilangnya~


~Lumayan, Man dengan rekod parinya 8 kg~

~Dapat posing dengan Pari yang dipancing oleh Man pun jadik laa~

~Tangkapan kedua...Man berjaya menaikkan Kurau pula~


~ 2 ekor malong yang berjaya dipancing, hati-hati tajam giginya tu... ~

~Man dengan Pari keduanya~

~Pari bendera, telah berjaya dinaikkan oleh Wan pada sebelah malamnya. Menurut Saiful beratnya dalam 17kg ~